yllip

Hyvin todennäköisesti

En oikein ymmärrä, että suurvaltapolitiikassa on varaa pelkkien olettamusten varassa suoraan syyttää Venäjää ja sen valtion johtoa Britanian myrkkyiskusta. Onhan selvää, että tuon kokoisessa valtiossasaattaa tapahtua paljon sellaista mistä Putin ei ole, eikä ole voinutkaan olla tietoinen. En puolusta ketään, enkä ole kenenkään puolesta, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että vaikka perusteettomat väitteet ja tuomiot myöhemmin osoittautuisivatkin vääriksi, syntynyttä vahinkoa ei useinkaan saada korjattua. Josku saattaa syntyä jopa korvaamatonta vahinkoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Olen kanssasi täysin samaa mieltä, kuten jo aiemmin tänään kommentoin:

Minä näen asiassa ongelman. Sitä tuskin kukaan ihmettelee. Näen ongelmana länsimaisen oikeuskäsityksen murenemisen.

Suomalaisen käytännön valossa voisi sanoa, että syytä epäillä kynnys täyttyy varmasti. Kaiketi myös todennäköisin syin -peruste täyttyy.

Ehkä alamme jatkossa tuomita myös ihmisiä kunhan vian todennäköisin syin -peruste täyttyy, vaikka asiaa ei koskaan pystyttäisi todistamaan.

Hölmö Venäjä!

Varsin tyhmiä ovat venäläiset. Mennä nyt myrkyttämään entinen venäläinen kaksoisagentti Britanniassa aineella jota on valmistettu ja ollut vain venäjällä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos Putin ei halua syyttelyä, niin Putinin pitäisi käyttäytyä siten, että syyttely kuulostaisi lähinnä naurettavalta väitteeltä. Oletetaan, että Putin ei ole myrkytyksen takana, mutta hän saattaisi olla, joten syyttely ja mahdollinen rankaisu eivät mene hukkaan. Putin on älykäs ja pragmaattinen poliitikko joka ei anna tälläisen kiistan synnyttää peruuttamatonta vahinkoa. Hän ottaa kylmän rauhallisesti syytteet vastaan tai sitten kaivaa jostain esiin syylliset.

Juhani Vehmaskangas

Eikös Venäjä ole pyytänyt saada osallistua asian tutkintaan, muistelen kuulleeni.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Haluaako Venäjä tutkia asiaa vai brittitiedustelun menettelytapoja ? Tuskin Venäjäkään päästäisi brittejä omalle maalleen tekemään tutkimuksia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Nykyään tehdään hyviä uutisia. Totta puhutaan jos se nyt sattuu sopimaan suunnitelmiin.

Elämme mielikuvien, ei tosiasioiden maailmassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä kansan syvillä riveillä ei ole tarpeeksi selkeää kuvaa esille saatujen todisteiden pitävyydestä, joten ei kannattane täällä somessa ottaa liian paljon kantaa brittien menettelytapaan ja EU:n tuomitsemiseen. Kun sanotaan, että "erittäin todennäköistä", niin se saattaa juurikin tarkoittaa sitä, että asiasta ollaan täysin vakuuttuneita ja tuohon vakuuttuneisuuteen on olemassa riittävät todisteet.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Länsi nyt menettää sen viimeisenkin arvon oikeudenmukaisuudesta jos tuomitaan ilman tutkintaa ja todisteita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tutkinta on tehty ja riittävät todisteet saatu. Niitä ei vain ole katsottu tarpeelliseksi yksityiskohtaisemmin esitellä laajalle yleisölle. Ja Venäjä ansaitsee tuomion joka tapauksessa. Se on joko tekemässä pahaa tai ainakin suunnittelemassa sellaista koko ajan.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Jossakin mediassa kyllä kerrottiin poliisin sanoneen, että tutkinta tulee kestämään kuukausia ja voi olla, etteivät syylliset selviä koskaan. Tuskin silloin on olemassa "musertavia todisteita" Venäjän syyllisyydestä toisin kuin Boris Johnson väitti. Hesarin jutun mukaan, kun Johnsonilta kysyttiin näistä musertavista todisteista, vastauksena saadut höpinät vain osoittivat, että on musertavia todisteita siitä, ettei ole mitään todisteita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli todisteita ei ole esittää niin mieleen tulee että tuomio on poliittinen ja jatkumoa edellisille kauppapoliittisille rangaistuksille. Pohjois-Korean Kimin sukulainen tapettiin vastaavalla tavalla muutama vuosi sitten ja siihen haettiin myös todisteet, videokuvaa lentokentältä. Nämä todisteet laitettiin myös julkiseen jakeluun syyllisyyden todistamiseksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Päästäisikö rikostutkija meilläkään pääepäiltyä sorkkimaan todisteita?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen oikeudessa syytetyllä on oikeus puolustautua.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Kukaan ei oikein tiedä mitä tapahtui ja sitä, että väitettyä ainetta olisi käytetty, siitäkään ei ole esitetty todisteita. Kaikki ovat vain yhtäkkiä asettelemassa hirttosimukoita. Tiedustelupalvelun yksi tehtävä on levittää väärää informaatiota, kuten KGB ja GRU tekevät ja kuten esim. teki CIA antaessaan tiedot Sadam Husseinin olemattomista massatuhoaseista. Toki sinisilmäinen kansa uskoo näitä kun oikein vakuuttavalla äänensävyllä asia lausutaan. Kaikki näyttää vain palvelevan poliittista tarkoitusperää ja itse totuus, sillähän ei ole väliä.

Onhan toki mahdollista, että joku venäläinen on syyllinen murhaan. Mutta oikeasti paljon muitakin mahdollisuuksia on, vaikka ko venäläistä hermomyrkkyä tai sen replikaa olisi käytettykin. Uskooko joku ettei nykypäivän laboratoriot voisi tehdä jotain kemiallista yhdistettä kun tarpeeksi maksetaan? Kaikenkaikkiaan tässä haiskahtaa poliittinen agenda koska totuutta ei haluta selvittää ainakaan niin, että se voitaisiin perustella ja myös sen takia, että poliittiset kannanotot ovat heti valmiina päinvastoin kuin muissa maailmassa vuosittain tapahtuvissa 350 000 murhassa, joista niistäkään kukaan ei tiedä montako on tiedustelupalvelujen tekemiä.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Hermomyrkkyjä varastettiin tehtaista ja laboratorioista Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun kaaoksessa. Kaikkia hermokaasuja ei hävitetty, vaikka sopimus siitä oli olemassa.

Neuvostoliitolla oli kylmän sodan aikana valtava kemiallisten aseiden kehitysohjelma. Tuotanto oli jaettu ympäri laajaa maata. Siihen mennessä, kun Neuvostoliitto romahti, myrkkyjä oli valmistettu 40 000 tonnia.

Kun valtio kaatui, eri puolilla maata olleet laboratoriot jäivät ilman rahaa oman onnensa nojaan. Työntekijöiden palkat olivat useita kuukausia myöhässä, jos tulivat ylipäätään maksetuiksi. Vuonna 1995 julkaistun amerikkalaisraportin mukaan laboratorioissa oli puuovet ja tiilikatot, jotka eivät olleet suuria esteitä, jos joku halusi sisälle.

Kemialliset aseet olivat siiloissa joko jauheena tai nesteenä ilman sinettikansia. Kukaan ei huomannut, jos pieniä määriä hävisi.

Venäjällä ei SIIS hävitetty kaikkia kemiallisen sodankäynnin hermomyrkkyjä, vaikka hävittämissopimus oli olemassa. Neuvostoliitossa toiminut kemisti kertoi kirjassaan novichok-hermokaasun koostumuksen.

Novichok-myrkystä on useita muunnoksia, ja niitä voitiin koostumuksen tuntemisen jälkeen valmistaa missä tahansa kemiallisiin aseisiin erikoistuneessa laboratoriossa.

Kun vielä (uutistoimisto Reutersin mukaan) erään Venäjän valtiollisen kemianinstituutin työntekijä on tunnustanut myyneensä varastamiaan hermokaasuja eteenpäin 1990-luvulla, voitaisiin melkeinpä sanoa, että ”joka jepellä” voisi olla novishok-hermokaasuja hallussaan.

No, jos nyt hieman lievennetään (”joka-jeppe-hypoteesia), voidaan todeta, että ainakin joillakin seuraavilla tahoilla niitä on ”myynti-operaation” ansiosta tai itse valmistettuna:

Venäjän asevoimat ja tiedustelupalvelut (FSB, GRU ja SVR), kemianinstituuttien entiset työntekijät, liikemiehet (pankinjohtaja Ivan Kivelidi ja hänen sihteerinsä Sara Ismailova myrkytettiin novichokilla ensinmainitun liikekumppanin toimesta 1995), Britannian MI5 (Salisburyssä on kemiallisiin aseisiin erikoistunut labratorio), rikollisjoukkiot ja mahdollisesti jopa terroristit sekä tietysti Kremlistä riippumattomat venäläiset tahot. Eiköhän tässä ole jo melkein ”joka-jeppe- teoriaa” ihan riittävästi.

Lähteitä (The Times, The Daily Beast, The Independent, Reuters) on pilvin pimein. Tässä vielä lisää suomenkielisestä:

https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/ulko...

Täällä lisää aiheesta: https://www.tapionajatukset.com/28703

Tässä esimerkkinä Reuters+novichok:

https://www.google.fi/search?q=reuters%2Bnovichok&...

LISÄÄ AIHEESTA

https://www.google.fi/search?q=the+times%2Bnovicho...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ehkä jotkut muistavat aikaisemman Litvinenkon tapauksen. Nykyinen isku on hyvin samanlainen.
Silloinhan Englanti pyysi kahta poloniumin juottajaa luovutettavaksi Englantiin kuulusteluja varten. Mutta Venäjä ei luovuttanut, murhaajista tuli suuria kansallissankareita, saivat kunniaa ja mitaleita ja rahaa.

Silloinkin murhaajat jättivät erittäin selviä jälkiä joka puolelle jotta hölmömpikin ei voisi erehtyä että Pyhä Venäjä näytti mahtinsa. Nyt on sama juttu. Eikö tytär tullut Moskovasta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, kyllä todisteet ovat aivan riittävät ja kyllä Putinin hallintoa on syytä rangaista joka tapauksessa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pakotteita on vain jatkettava. Naton ja meidän muidenkin tavoitteena on että Putin pysyisi omalla puolellaan!

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #17

Kerran syyllinen, aina syyllinen. Niin tuttua ihan arkielämästä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#16

>....... kyllä Putinin hallintoa on syytä rangaista joka tapauksessa.

ooo

..... eiks toi ole lähes sama kuin että on rangaistava varmuuden vuoksi.

Melkeen enemmän alan luottaa Putiniin kuin näihin tiedotusvälineisiin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #19

Eikö se ole normaalia että firman toimitusjohtaja on vastuussa alamaistenkin tekosista?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

"eiks toi ole lähes sama kuin että on rangaistava varmuuden vuoksi."

Rangaistavaa löytyy niin paljon sekä menneisyydestä, nykyisyydestä että tulevaisuudesta, ettei lisä koskaan pahitteeksi ole.

Toimituksen poiminnat